Kustbevakningen

Axeluppriktning

Vibrationsproblem vid belastning

Kunden upplevde stora vibrationsproblem vid belastning och visste inte hur man ska gå till väga med detta. Jag fick frågan om att titta på detta vilket vi gjorde tillsammans med kunden. Efter ställt en massa frågor så börja vi mäta alla tänkbara ställen i obelastat läge som i belastat lägen. Det visade sig att när ramen skruva sig så drog sig axelläget sig ur uppriktningen.

Det är nu det spännande börjar. Analysarbetet är dokumenterat och meddelat kunden. Förslaget från min sida blir då att vi försöket flytta problemet från belastat läge till obelastat läge. Med andra ord medla. Det är här min kunskap sätts på spets. Hur mycket fel ska jag ställa den från grunden. Sagt och gjort med lite uträkningar så fick jag fram ett värde som känns rimligt. Rikta upp till mitt uträknade värde och testkörde. Efter ytterligare en uppriktning till så uppnådde vi det önskade målet. Nu fick vi höga vibrationer vid obelastat läge men tystna ut desto mer belastning drivlinan fick. Vid full belastning så gick enheten som en dröm.

Man kan säga att vi ”trollade” problemet vid belastning. Detta var första drivlinan av ett antal till som kopplas in efter hur hög belastningsgraden blir.

Att trolla bort problem temporärt tills en riktig lösning finns på plats är en liten konst att få till.

TechMea är den där brickan som gör skillnad.

BEHÖVER NI HJÄLP?